25. února 2016

Pure Soapmaking (kniha)





Přátelé,

Dnes Vám představím úplně novou knihu o vaření mýdla za studena. Nazývá se Pure Soapmaking a jejím autorem je Anne-Maria Faiola, zakladatelka společnosti Bramble Berry (některé jejích výrobky včetně forem v evropské časti světa lze koupit tady), známá také jako SoapQueen.  Anne-Maria je také autorkou knihy Soap Crafting, o které bude další post.




Kniha vyšla začátkem tohoto roku, tzn. tak před měsícem, a je pochopitelně v angličtině.


Svůj exemplář jsem koupila jako vždy na Book Depository.com. Dopravu mají zdarma po celém světě. Moje kniha také jako vždy přišla z Británie a trvalo to tak týden.

Kniha, jak je vidět již z názvu, je věnována výrobě mýdla z přírodních ingrediencí, což je zajímavé především pro ty, co vaří kvůli alergickým reakcím na průmyslová mýdla.



 Kniha je ale také i pro ty, co rádi vyrábějí tzv. designové mýdlo, jelikož je v ní popsáno relativně dost technik, vhodných pro začátečníky a pokročilé (Taiwan Swirl, In-the Pot Swirl, layers, faux funnel pour, reverse stamp technique, dandelion zebra swirl a další).



Obsahově je kniha rozdělena na 10 hlav, z nichž poslední tři jsou recepty a návody jak na to, a to i s obrázky. Objemově tato část je největší a tvoří tak 2/3 knihy. 



V ostatních hlavách se popisují základy mydlářiny: jak vyrábět metodou za studena, informace o olejích, máslech a eterákách, o mýdlářských nástrojích. 


Nejzásadnější však je hlava o používání bylin a jiných přírodních materiálů (jíly, soli, kávová zrna, hedvábí aj.) v mýdle včetně jejich barvicích schopností (jak se dělají infuze a jaké barvy bylinky jsou schopné zajistit, jak jsou trvanlivé v mýdle). Tato hlava byla pro mně nejzajímavější.


Sedmá hlava je věnována samostatnému tvoření receptů, takže obsahuje mimo jiné informaci o alternativních tekutinách jako rozpustidlech pro hydroxid (káva, čaj, víno, pivo, šťávy a pýre, mléko).


 A ještě pár obrázků na závěr:





Kreativního mydláření přeje,
Nasťa

Žádné komentáře:

Okomentovat