15. dubna 2016

Opracování a zkrášlení mýdla I - krájení






Přátelé,


Pojďme se podívat, co jsem všechno našla zajímavého o „čančání“ mýdla. Především musím sdělit, že pokud budete hledat informaci v angličtině o tom, jak opracovat a zlepšit vzhled mýdla, tak hledejte tyto výrazy: how to clean (up) soap, tidy up soap,  polish soap. Také tato dvě slova přijdou vhod: beveler a planer.

No a teď do toho!

První díl zkrašlovacího seriálu je o krájení (to neznamená však, že nikdy nebudeme mluvit o lití mýdla a formách nebo o růžných typech linerů (papír na pečení, silikon či mylar foliích).


Pokud se vám povedlo vyrobit něco hezkého a hodláte to minimálně nechat při stejném, ale raději byste vzhled mýdla vylepšili, tak především musíte se postarat o krájení mýdla. Mýdlo by mělo být nakrájené rovně. A to je (bohužel) základ pro hezké, designové neboli umělecké mýdlo. Zní to jako banalita a úplně jednoduchá věc, ale kdo zkoušel - ten ví, že to není tak úplně jednoduché. Mýdlo může být u krájení příliš měkké a lepit se na kráječ či nůž nebo naopak příliš tvrdé a tak se začne drolit a lámat se. Anebo nemáme dobrý kráječ anebo se nám třese ruka))) Takto krásně se drolí mýdlo, které neprošlo gélem a je krájeno nožem))))


 Pro znázornění našeho zkrášlovácího procesu budu pro vás fotit tento docela ošklivý kus pivního mýdla. Nakrájíme, vyčistíme, naleštimě tohoto šeďáka spolu v našem asi trojdílném seriálu)))





 Z vlastní zkušenosti bych nejraději doporučila na krájení mýdla používat strunový kráječ. Koupit se dá například kráječ na sýr, většinou však nebývá tak úplně pevný a struna se velmi snadno povoluje. Jsou různé varianty, třeba i s deskou. Já mám toto odsaď


Strunový kráječ můžete také vyrobit sami, je to relativně jednoduché a bude vám to sloužit dlouho. Já mám vyrobeny od skoro manžela a podle „návrhu“ jedné z nejtalentovanějších mydlářek Tatsiany Serko (Pokud jste neviděli její blog Creative soaps by Steso, tak vám to vřele doporučuji). Je univerzální a vhodný pro veškeré typy forem. Použili jsme k výrobě struny č. 2 z hudebního obchodu a dřevíčko normálně z OBI nebo jiného hobby-marketu.



  Prodávají se také strunový kráječe profesionální (v Americe teda) a jsou vhodné na krájení mýdlové brikety udělány ve formě bochníkového typu (tzv. log mold). Stojí dardu a pomohou jen u toho konkrétního typu formy. Třeba takový vám vyrobí Soap Equipment:




Krájení mýdla na kousky strunou je nejlepší varianta pro rovně hrany s uhlem 90 stupňů, jelikož struna je velice tenká a nezanechává po sobě stopy, pokud se nezastavíte na chvíli (pak samozřejmě stopy od struny jsou vidět). Náš šeďák nakrájeny strunou:

 

Strunový kráječ se dobře poradí také s hodně nerovným velkým povrhem, sodným popelem nebo suchým mýdlem po metodě CPOP.
 


 Pokud však krájíte mýdlo posypané bylinkami, otočte ho na bok, aby bylinky neškrabaly povrh mýdla a nezanechávaly hluboké a nehezké rýhy. Jedno z mých prvních mýdel, samozřejmně levandulové, jak jinak)))) Teď bych to tak z ruky nepustila)))) Bylinky nahoře, žadné rýhy, krájeno však nožem, takže stopy od nože:


Pokud máte bylinky či jiné exfoliánty (káva, mletá lufa, perlový prášek aj) uvnitř, tak tato rada moc nepomůže a spíše by to chtělo pak mýdlo vyleštit. Takhle to proryla lufa: 




 Co se týče nožů  - ano, dobrá varianta pokud nemáte nic jiného po ruce. Můžete vidět třeba podobný keramický nůž u Clyde Yoshidy z Vibrant Soap nebo na videích Soap Queen TV. 


Musím však dodat že velmi málo kdy dokážete takovým nožem ukrojit rovný kus mýdla a k tomu nezanechat na stopy od nože. Tady je moje mýdlo ukrojené nožem a stopy na hraně.


Nožem také se skoro nedá ukrojit mýdlo s hranami 90 stupňů…. Tady je porovnání krájení nožem a strunou. Levý okraj - nůž, pravý - struna, u zadního mýdla naopak:




A trochu toho nože ještě... šikmá krása)))):

 



 
Speciální kráječ na mýdlo, jehož fotku jsem ukradla na Googlu, přepokládám bude mít stejné problémy jako nůž – tloušťka a šířka břitvy. Nekupovala jsem ho ani, jelikož jsem docela rychle přišla na to, že struna je nejlepší a jednoduchá DIY varianta. V Čechách se dá koupit třeba v Tvořivém světě, rovný nebo vroubkovaný


 Další díl našeho seriálu věnujeme opracování povrchu mýdla jak velkých i malých hran, tak ostrých okrajů. Už se těším)))

Máte vlastní tipy? Podělte se s ostatními v komentářích.


Přeje co nejrovnějšího mýdla
Nasťa.

Žádné komentáře:

Okomentovat